استاندارد ورق های انعطاف پذیر عایق رطوبتی – ورق های قیری تقویت شده عایق رطوبتی (استانداردهای قیر و ایزوگام) که پیش نویس آن در کمیسیونهای مربوط تهیه و تدوین شده است، در هفتصد و چهاردهمین اجلاسیه کمیته ملی استاندارد مهندسی ساختمان و مصالح و فرآورده های ساختمانی مورخ 31/04/1396 تصویب شد.
پاسارگاد عایق پارس – اینک این استاندارد به استناد بند یک ماده 3 قانون اصلاح قوانین و مقررات موسسه استاندارد و تحقیقات صنعتی ایران، مصوب بهمن ماه 1371، به عنوان استاندارد ملی ایران منتشر می شود. با انتشار این استاندارد، استانداردهای ملی ایران به شرح زیر باطل و این استاندارد جایگزین آنها میشود:
استاندارد ملی ایران شماره 1_3885:سال 1388، عایق های رطوبتی قیری پیش ساخته بام_ پلیمری _ ویژگی ها
استاندارد ملی ایران شماره 3_3885: سال 1388 عایق های رطوبتی قیری پیش ساخته بام_ اکسیده _ ویزگی ها
اصلاحیه استاندارد ملی ایران شماره 1-3885 اصلاحیه شماره 1: سال 1392، عایق های رطوبتی قیری پیش ساخته بام _ پلیمری_ ویژگی ها ( اصلاحیه شماره 1 )
اصلاحیه استاندارد ملی ایران شماره 3_3885 اصلاحیه شماره 1: سال 1394، عایق های رطوبتی قیری پیش ساخته بام_ اکسیده _ ویژگی ها ( اصلاحیه شماره 1 )
استانداردهای ملی ایران بر اساس استاندارد ملی ایران شماره 5 تدوین میشوند. برای حفظ همگامی و هماهنگی با تحولات و پیشرفتهای ملی و جهانی در زمینه صنایع، علوم و خدمات، استانداردهای ملی ایران در صورت لزوم تجدیدنظر خواهند شد و هر پیشنهادی که برای اصلاح و تکمیل این استانداردها ارائه شود، هنگام تجدید نظر در کمیسیون فنی تدوین مربوط مورد توجه قرار خواهد گرفت. بنابراین، باید همواره از آخرین تجدید نظر استانداردهای ملی ایران استفاده کرد.
هدف و دامنه کاربرد
هدف از تدوین استانداردهای ایزوگام و قیر، تعیین ویژگیهای ورقهای قیری تقویت شده عایق رطوبتی مورد استفاده در سطوح میباشد.
این استاندارد موارد زیر را شامل می شود:
- ورق های قیری مورد استفاده در بام، بام باغ ها و دیوار
- ورق های قیری تهیه شده از قیرهای اکسیده، الاستیکی و پلاستیکی
این استاندارد ورق های قیری خود چسب و ورق های قیری که در پی و تونل مورد استفاده قرار می گیرد، را شامل نمی شود.
ویژگی های ظاهری
ورق های قیری هنگامی که طبق استاندارد EN 1850-1 آزمون می شوند باید عاری از هر گونه عیوب قابل مشاهده مانند سوراخ، چروک، پارگی، روغن در سطح، لایه لایه شدن و غیر یکنواختی در سطح و لبه های آن باشد. تمامی قسمت های عایق باید از مذاب قیری اشباع شده باشد به طوری که در برش های مقطعی از 50 سانتی متری هیچ گونه نشانی از غیر اشباع بودن یا حباب هوا مشاهده نشود.
وجه خارجی عایق (سطحی که با محیط در تماس است) می تواند با یکی از مواد زیر پوشیده شود:
- با پودر معدنی ریز دانه و سنگدانه های رنگی
- با روکش آلومینیومی که ضخامتی کم تر از 14 میکرون نداشته باشد
- با روکش پلیمری – آلومینیومی با طرح های تزیینی یا ساده
- عرض روکش آلومینیوم و متالایز چسبانده شده روی عایق باید ( 1±92 ) سانتی متر باشد و الباقی عرض عایق از لبه برای هم پوشانی باید عاری از هر نوع روکشی مندرج در بندهای 6-1-2-1 تا 6-1-2-3 باشد.
- وجه داخلی عایق ( وجهی که به سطح کار می چسبد) باید با فیلم پلی اتیلنی یا فیلم پلی پروپیلنی قابل ذوب به وسیله حرارت مشعل پوشیده شود. پوشش وجه داخلی باید کل سطح را به طور یکنواخت بپوشاند.
عملکرد اتش بیرونی
طبقه بندی محصول طبق EN 13501-5 انجام می شود و به کلاس ( t1,t2,t3,t4 ) محدود شده است.
واکنش در برابر آتش
زمانی که نیاز باشد، محصول باید آزمون طبقه بندی شود. زمانی که طبق استاندارد EN ISO 11925-2 آزمون می شود محصولات باید تحت تاثیر شعله سطحی قرار بگیرند.
طبق استاندارد EN ISO 11925-2 سطح در معرض آزمون، باید بدون هیچ لایه در آن سمت باشد و کارخانه باید آلی و معدنی بودن مواد تقویت کننده خود را اظهار کند.
نتایج به دست آمده از EN ISO 11925-2 برای یک محصول ترکیب قیری تقویت شده که دارای درصد معینی از مواد آلی می باشد باید برای همان محصول که میزان مواد آلی کمتری دارد، به کار برده شود.
نتایج آزمون بر اساس EN ISO 11925-2 برای یک محصول الی تقویت شده و دارای ترکیب قیری باید برای محصولی که دارای همان ترکیب قیری و غیر الی (معدنی) است، نیز به کار برده شود.
مقاومت برشی اتصال
برای تمام ورق های تک لایه، طبق استاندارد EN 12317-1 تعیین می شود و نتایج باید در دامنه مقادیر اعلام شده توسط کارخانه باشد.
مقاومت در برابر بار استاتیک
مقاومت در برابر بار گذاری ایستاتیک باید طبق روش A استاندارد EN 12730، تعیین شود و باید بزرگ تر یا مساوی مقدار اعلام شده توسط کارخانه باشد.
مقاومت در برابر نفوذ ریشه
مقاومت نفوذ ریشه تنها برای محصولات استفاده شده در پشت بام های کاشته شده و دارای ریشه طبق استاندارد EN 13948 تعیین می شود و باید نتیجه موردنظر را کسب کند.
بسته بندی و نگه داری محصول نهایی
محصول تولید شده نهایی باید به صورت رول بسته بندی شود. ( هر محموله نباید بیش از 3 درصد رول دو قطعه ای باشد. )
رول ها باید محکم پیچیده شده باشند و نوار چسب به عرض 5 سانتی متر باید حداقل نصف محیط رول را در بر گرفته و حداقل در دو ردیف چسبانده شود.
در صورت بسته بندی رول ها به صورت شیرینگ، باید از پوشش شفاف استفاده شود.
رول ها باید به صورت عمودی در انبار سر پوشیده نگه داری شود. کف انبار باید صاف و دمای آن بین (5 تا 35) درجه سلسیوس باشد.
چنانچه محموله در فضای باز نگه داری شود باید از پالت استفاده گردد و روکش پلی اتیلنی رنگی روی آن کشیده شود اما نمی توان برای مدت بیشتر از یک هفته در فضای باز استفاده نمود.
نمونه برداری
از هر محموله باید معادل نصف ریشه سوم کل رول ها به طور تصادفی انتخاب شود در صورتی که حجم محموله برابر 1000 رول یا کمتر باشد نمونه برداری مطابق زیر صورت می پذیرد.
تا 250 رول 2 رول
از 251 رول تا 500 رول 3 رول
از 501 تا 1000 رول 4 رول
نشانه گذاری
مشخصات زیر باید بر روی هر برچسب به صورت جداگانه و واضح با رنگ ثابت نوشته شود. ارائه اطلاعات نوع محصول، نام، نام یا علامت تجاری واحد تولیدی بر روی نایلکس رول الزامی و ارائه سایر اطلاعات بر روی نایلکس اختیاری است.
مشخصات روی برچسب عایق رطوبتی
نام و نشانی تولید کننده با قلم یکسان به اندازه حداقل 30 و در یک خط
نام تجاری یا نشان تجاری ثبت شده با قلم یکسان به اندازه حداقل 30 و در یک خط
عبارت « ورق انعطاف پذیر عایق رطوبتی قیری سطوح » با قلم به اندازه حداقل 18
نوع محصول از نظر محل مصرف و تک لایه یا دولایه با قلم به اندازه حداقل 24
وزن رول
ضخامت
عرض رول
تاریخ تولید
درج عبارت « روش نصب باید مطابق استاندارد ملی ایران به شماره 3877 باشد »
نشان « عمودی نگه داری شود »
نشان استاندارد و کد ده رقمی در صورت دریافت پروانه کاربرد علامت استاندارد
درج عبارت « ساخت جمهوری اسلامی ایران »
مشخصات روی فیلم
نام تولید کننده
نام تجاری یا نشان تجاری ثبت شده
نوع محصول
عبارت « ورق انعطاف پذیر عایق رطوبتی قیری سطوح »
نوع محصول از نظر محل مصرف و تک لایه یا دو لایه
برای کنترل کیفیت و مطابقت فرآورده ورق انعطاف پذیر عایق رطوبتی قیری سطوح با این استاندارد، باید موارد زیر بررسی و رعایت گردد:
واحد تولیدی باید دارای آزمایشگاه با حداقل تجهیزات زیر باشد:
تجهیزات مرتبط به آزمون های نرمی قیر مطابق استاندارد ملی ایران شماره 3868، نقطه شکست فراس مطابق استاندارد ملی ایران شماره 3867 و نفوذ قیر مطابق استاندارد ملی ایران شماره 2950 باشد.
تجهیزات مربوط به انجام آزمون های پایداری ابعاد مطابق استاندارد ملی ایران شماره 2-20791، انعطاف پذیری در دمای پایین مطابق استاندارد ملی ایران شماره 3882 یا 20184، تعیین مقاومت به جریان در دمای بالا مطابق استاندارد ملی ایران شماره 20181، آزمون فرسودگی در دمای بالا مطابق استاندارد EN 1296 و آزمون های ابعادی مطابق استاندارد ملی ایران شماره 1-20187 و استاندارد EN 1849-1 باشد.
سوابق مکفی از انجام آزمون های قیر و بستر مورد مصرف در ورق ها باید در واحد تولیدی موجود باشد.
واحد تولیدی باید از قیر با شرایط زیر استفاده کند:
قیر نفوذی – از واحد تولیدی دارای پروانه استاندارد ملی ایران تهیه و اسناد مرتبط را به نحو مناسبی با قابلیت ردیابی نگه داری کند.
قیر اکسیده – از هر پیمانه یا از هر 20 تن قیر اکسیده ورودی یا تولیدی در واحدتولیدی آزمون های مورد نیاز استاندارد EN 13304 را در آزمایشگاه واحد تولیدی یا آزمایشگاه تایید صلاحیت شده انجام و با ویزگی های مندرج در جدول 1 استاندارد مذکور مطابقت داده شود و اسناد مرتبط را به نحو مناسبی با قابلیت ردیابی نگه داری کند.
در بازرسی و نمونه برداری شخص ثالث باید سوابق کنترل کیفیت واحد تولیدی مشتمل بر سامانه کنترل کیفیت و فعالیت های ازمایشگاه واحد کنترل کیفیت و واسنجی ابزارهای آزمون بررسی گردد.
۰ دیدگاه